W tym roku przeszkoleni, anonimowi inspektorzy odwiedzili, a następnie ocenili 845 restauracji, przyznając punkty m.in. za jakość i świeżość produktów, harmonijność menu, walory smakowe serwowanych dań, profesjonalizm i jakość obsługi, komfort i atmosferę pobytu oraz otoczenie i wnętrze restauracji. Finał IX edycji elitarnego przewodnika Poland 100 Best Restaurants odbył się w Pałacu Tłokinia.
W aktualnej sezonowej karcie jesiennej restauracji Ferula królują takie dania jak łosoś MOWI, jeleń z kaszanką, burakiem, chrzanem i podgrzybkiem, jesiotr z kaszą jęczmienną, marchewką, szpinakiem i czarnym czosnkiem czy też absolutnie nowe desery, takie jak słony karmel czy jogurt z yuzu.
Ferula to ciesząca się uznaniem gości i krytyków kulinarnych restauracja Hotelu Bacówka Radawa & SPA****. Ideą poświęconą Feruli od początku jej istnienia jest nowoczesne podejście do tradycyjnych przepisów oraz czerpanie z darów natury i produktów ekologicznych od regionalnych dostawców.